Naukowcy i lekarze od lat spierają się co do ostatecznego werdyktu w sprawie spożywania kawy. Z jednej strony słychać doniesienia o tym, że podnosi ciśnienie i jest niewskazana dla osób, które i tak mają je stale zbyt podniesione, ale z drugiej strony pojawiają się głosy, że spożywanie kawy nie szkodzi na zdrowie, a wręcz pomaga. Prawda, jak zwykle, leży gdzieś po środku. Kawa spożywana w rozsądnych ilościach wielu osobom nie tylko nie zaszkodzi, ale może nawet pomóc.

Dobroczynny wpływ kawy na organizm polega nie tylko na lekkim podniesieniu ciśnienia, pobudzeniu do działania i koncentracji. W tym aromatycznym naparze skrywa się całe bogactwo składników, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Kawa to nie tylko kofeina, ale na przykład cenne polifenole, które chronią serce i naczynia krwionośne, spowalniają procesy starzenia się, zwalczają wolne rodniki i mają działanie przeciwzapalne.

Sama kofeina również bywa nadmiernie demonizowana. To składnik, który podnosi ciśnienie krwi, ale już po kilku dniach spożywania kawy większość osób przyzwyczaja się do kofeiny i ich ciśnienie stabilizuje się oraz utrzymuje na w miarę stałym poziomie. Nagłe skoki ciśnienia po wypiciu espresso zdarzają się raczej tym osobom, które po kawę sięgają zaledwie od czasu do czasu. Nie oznacza to jednak, że kawa jest jak sok owocowy i można spożywać ją bez umiaru. Osoby zdrowe mogą sięgać nawet po kilka filiżanek dziennie, ale wszyscy, którzy cierpią na nadciśnienie, anemię, choroby żołądka lub jelit nie powinny przesadzać ze spożyciem kawy, bo napar ten może zaognić ich dolegliwości. W razie wątpliwości warto obserwować własny organizm i jego reakcje oraz skonsultować się z lekarzem.

Kawa, by była zdrowa i smaczna, powinna być dobrej jakości. Znacznie lepszym wyborem od kawy rozpuszczalnej będzie kawa w ziarnach lub mielona. Współczesne ekspresy do kawy posiadają niejednokrotnie funkcję mielenia ziaren oraz możliwość korzystania z kawy w kapsułkach lub saszetkach. Te rozwiązania sprawiają, że kawa przyrządzana w domu stanie się równie smaczna, jak ta z kawiarni.

Dobra kawa ziarnista, mielona lub w kapsułkach będzie świeża i niezwykle aromatyczna. Można poczuć różnicę pomiędzy zwykłą kawą rozpuszczalną, a tą przyrządzoną w ekspresie. Zarówno parzenie przelewowe, jak również ciśnieniowe ma swoich zwolenników. Ekspresy do kawy ciśnieniowe są jednak zdecydowanie bardziej funkcjonalne i godne polecenia. Z ich pomocą można przygotować espresso, czarną kawę, a często także kawę ze spienionym mlekiem i wiele innych wariacji.

Codzienne picie kawy dostarcza do organizmu wiele cennych składników. Choć kofeina dla niektórych osób nie jest wskazana w nadmiarze, to jednak kawa to także cenne polifenole, tłuszcz, białko i garbniki. Kawa spożywana w odpowiednich ilościach, dobrze zaparzona i dobrej jakości będzie nie tylko cenną dawką przeciwutleniaczy, ale także znakomitym sposobem na relaks lub na dodanie sobie energii do działania. To napar, po który można sięgać podczas wytężonej pracy, nauki lub w chwilach relaksu. Mocniejsze działanie będzie miało pojedyncze espresso, a mleczne cappuccino znakomicie sprawdzi się nawet późnym popołudniem do deseru.

Artykuł sponsorowany


Kontakt | Jak dodać gabinet? | Artykuły sponsorowane | Reklama

Copyright © 2014-2023 Estetycznie.pl