Zielona kawa pochodzi z niepalonych ziaren popularnego owocu Coffea. Ekstrakt z zielonej kawy zyskuje coraz większą popularność. Z badań wynika, że zielone ziarna kawy zawierają przeciwutleniacze. Niepalone ziarna kawy zawierają wysoki poziom kwasu chlorogenowego, powodując ogromne korzyści dla zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko chorób serca, pomagają w utracie masy ciała. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy szukają pomocy w uzyskaniu i utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki.
Źródło przeciwutleniaczy
Znany jest fakt, że antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w przyśpieszeniu przemiany materii, co prowadzi do utraty wagi. Przeciwutleniacze hamują tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Stwierdzono, że zielone ziarna kawy zawierają bardzo wysokie stężenie kwasu chlorogenowego, który bogaty jest właśnie w przeciwutleniacze, które pomagają w zapobieganiu zagrażających życiu chorób, takich jak m.in. rak, choroby serca.
Przyśpieszenie metabolizmu
Ekstrakt z zielonych ziaren kawy przyśpiesza metabolizm. Zwiększona aktywność metaboliczna przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Następuje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona kawa to źródło witamin i minerałów, które pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji i szczupłej sylwetki.
Wzrost poziomu koncentracji
Stwierdzono także, że regularne spożywanie ekstraktu z zielonych ziaren kawy poprawia i zwiększa aktywność mózgu, co prowadzi do lepszej koncentracji.
Pomoc w detoksykacji wątroby
Wyciąg z zielonych ziaren kawy pomaga w aktywowaniu wątroby do prawidłowego oczyszczenia z tłuszczy, szkodliwych kwasów, cholesteroli. Zielona kawa odtruwa wątrobę, aby ta mogła pracować odpowiednio. Ten proces detoksykacji pomaga w zwiększeniu tempa metabolizmu, utrzymując organizm w doskonałym zdrowiu.
Wzrost poziomu energii
Dzięki zawartości kofeiny, picie zielonej kawy przyczynia się do wzrostu energii. Pomaga w zwalczeniu uczucia zmęczenia, czy senności.
Zielona kawa dostępna jest w kilku postaciach:
- ziarnista (do przygotowywania naparu)
- w kapsułkach
- w saszetkach (do zalewania wrzątkiem)