Jakie cenne składniki zawierają nasze ulubione owoce i warzywa? Sprawdź, dlaczego m.in. warto jeść szpinak, za co chwali się truskawki i co zawdzięczamy marchewce...
6 produktów, które warto wprowadzić do swojej diety!
Truskawka - słodycz, na którą warto sobie pozwolić!
Truskawki posiadają więcej witaminy C niż porcja pomarańczy czy grejpfruta. Są więc niezbędnym owocem w diecie anti-aging. Badania wykazały, że ludzie jedzący produkty bogate w witaminę C posiadają mniej zmarszczek, nie dokucza im przesuszona skóra, a co więcej, poprawia się jej jędrność. Witamina C zwalcza wolne rodniki, które niszczą komórki i hamują produkcję kolagenu. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze, pomagają zwalczyć niedoskonałości skóry.
Dynia - nie tylko dla ozdoby!
Dynia jest przepełniona witaminami A, C i E, które pomagają oczyszczać skórę. Jest bogactwem enzymów owocowych i alfahydrokwasów, które zwiększają odnowę komórkową, przyczyniają się do rozjaśnienia i wygładzenia skóry. Antyoksydanty wpływają na zwiększenie produkcji kolagenu, lepszą teksturę skóry oraz zapobiegają oznakom starzenia. Zawartość cynku w dyni pomoże osobom z trądzikiem, ponieważ wpływa na regulację sebum, a także zmniejsza stany zapalne.
Granat - mistrz w eliminacji wolnych rodników
Granat to jeden z najbogatszych w antyoksydanty owoców. Sok z granatu zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż zielona herbata czy czerwone wino. Dzięki swoim właściwościom, reguluje przepływ krew, usuwa martwe komórki skóry. Działa nawilżająco i wygładzająco na naszą cerę.
Marchewka - nie tylko dla dzieci
Marchewki posiadają wysoką zawartość beta-karotenu, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Dzięki niej, skóra chroniona jest przed promieniami słonecznymi, witamina A pomaga również w naprawie tkanki skóry. Jedząc marchewkę, dłużej utrzymamy młody wygląd naszej skóry, zadbamy o odpowiednie nawilżenie oraz zapewnimy jej właściwą ochronę.
Brokuł - czyli, zielono mi!
Brokuły są bogate w przeciwutleniacze, witaminy C i E, które słyną ze swych wspaniałych właściwości. Zawarta w brokułach witamina C wspiera produkcję kolagenu i utrzymuje skórę zdrową i elastyczną. Z kolei witamina E, chroni błonę komórkową skóry przed szkodliwymi efektami promieniowania UV.
Szpinak - kiedyś zmora dzieciństwa, dziś ulubione warzywo!
Szpinak to bogactwo cennych składników. Zawiera beta-karoten, który jest naturalnym źródłem witaminy A. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do naprawy komórek skóry oraz blokuje tworzenie się wolnych rodników. Witaminy zawarte w szpinaku wpływają również na piękny i zdrowy wygląd skóry oraz przeciwdziałają objawom starzenia. Szpinak przepełniony jest także luteiną, potasem, błonnikiem i kwasem foliowym, wpływa to na regenerację komórek skóry i pomaga zwalczać komórki nowotworowe.