Puszysty krem z białej czekolady to wszechstronny dodatek do deserów. Możesz go wykorzystać do przełożenia biszkoptu lub udekorowania muffinek czy galaretki owocowej. Dowiedz się więcej jak go przygotować zwłaszcza, że zajmie Ci to kilka minut!

 

Składniki na krem z białej czekolady

Większość składników potrzebnych do przyrządzenia puszystej masy znajdziesz w swojej kuchni. Są tanie, łatwo dostępne i nie wymagają skomplikowanej obróbki. Aby przygotować krem czekoladowy, który będzie idealny w smaku, staraj się korzystać z wysokiej jakości produktów. Jest to gwarancja, że masa będzie miała odpowiednią konsystencję i smak.

Składniki:

  • 150 g białej czekolady E.Wedel,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 15 g cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,

Jeżeli zależy Ci na tym, aby krem był bardziej czekoladowy, możesz wykorzystać 200 g białej tabliczki i dodać 400 ml śmietanki. Wówczas masa będzie gęstsza i intensywniejsza w smaku.

Przygotowanie kremu z białej czekolady

W pierwszej kolejności podgrzej śmietankę w niewielkim rondelku. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania. W misce połam tabliczkę czekolady na małe kawałki i zalej ją gorącą kremówką. Całość intensywnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.

Do wcześniej przygotowanej mieszanki dodaj serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie składniki zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach, aby powstała aksamitna masa. W tej formie masa jest gotowa do podania.

Wykorzystanie kremu z białej czekolady

Krem z białej czekolady idealne smakuje samodzielnie, podany ze świeżymi owocami lub zjadany ze słodkimi herbatnikami. Świetnie sprawdzi się również na wierzch muffinek z brownie albo czekoladowych babeczek. Możesz też go użyć do przełożenia biszkoptu, wafli lub ciasta tortowego, gdyż pasuje niemalże do każdego wypieku. Będzie również dobrą alternatywą dla kremów tortowych, jeżeli zależy Ci na skróceniu czasu przygotowania ciasta. Przed podaniem warto schłodzić krem w lodówce, zwłaszcza gdy zamierzasz do wykorzystać jako dodatek do zimnych deserów.

Artykuł sponsorowany


Kontakt | Jak dodać gabinet? | Artykuły sponsorowane | Reklama

Copyright © 2014-2023 Estetycznie.pl