olejOlej kokosowy jest szeroko stosowany w krajach tropikalnych, zwłaszcza w Indiach, Tajlandii, Filipinach, z racji ich dobrej produkcji oleju kokosowego. Olej był również popularny w krajach zachodnich, takich jak Stany Zjednoczone i Kanada, aż do kampanii propagandowej w 1970 roku przeprowadzonej przez przemysł naftowy. W wyniku propagandy, ludzie uwierzyli w mit o szkodliwości tego oleju...   

Teraz jednak, olej kokosowy, obalając mity, znów stał się faworytem wśród olei! Poznaj właściwości i zastosowanie oleju kokosowego! 

 

1. Pielęgnacja włosów 

Olej kokosowy jest jednym z najlepszych, naturalnych składników odżywczych dla Twoich włosów. Pomaga w utrzymaniu zdrowego wzrostu włosów, nadając im lśniący wygląd. Jest to doskonała odżywka, która pomaga w procesie odnowy zniszczonych włosów.  

Poprzez regularne masowanie głowy olejem kokosowym, możesz być pewien, że pozbędziesz się łupieżu, nawet jeśli Twoja skóra głowy jest przewlekle sucha. Olej kokosowy może być więc stosowany, jako olej do pielęgnacji włosów. Jest również używany w produkcji różnych odżywek przeciwłupieżowych. 

2. Ochrona skóry 

Olej kokosowy jest doskonałym olejkiem do masażu skóry. Działa jak balsam, polecany jest do wszystkich typów skóry, w tym skóry suchej. Olej kokosowy jest bezpiecznym rozwiązaniem w zapobieganiu suchości i łuszczenia się skóry. Opóźnia proces przedwczesnego starzenia się skóry, hamuje powstawanie zmarszczek ze względu na właściwości przeciwutleniające. Olej kokosowy pomaga także w leczeniu różnych chorób skóry, w tym łuszczycy, zapalenia skóry, egzemy. Z tego powodu, olej kokosowy stanowi podstawowy składnik różnych produktów, takich jak mydła, płyny i kremy, które stosowane są do pielęgnacji skóry.  

3. Utrata masy ciała 

Olej kokosowy jest bardzo przydatny w celu utraty wagi. Zawiera krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych, które pomagają zredukować nadmierne obciążenie. Jest również łatwy do strawienia. Pomaga w zdrowym funkcjonowaniu układu hormonalnego. Ponadto, przyśpiesza przemianę materii poprzez usunięcie nacisku na trzustkę. W związku z tym, ludzie żyjący w tropikalnych obszarach przybrzeżnych, którzy korzystają na co dzień z oleju kokosowy, jako podstawowego oleju kuchennego, nie cierpią na otyłość lub nadwagę. 

4. Odporność 

Olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny, ponieważ zawiera przeciwbakteryjne lipidy, kwas laurynowy, kwas kapronowy i kaprylowy, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Organizm ludzki przekształca kwas laurynowy w monolaurin, jest to skuteczny sposób radzenia sobie z wirusami i bakteriami, które powodują choroby, takie jak opryszczka, grypa, wirus cytomegalii. Olej kokosowy pomaga w zwalczaniu szkodliwych bakterii. 

5. Trawienie 

Olej kokosowy pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu trawiennego. Zapobiega różnym dolegliwościom  żołądkowym i problemom związanym z trawieniem (zespół jelita drażliwego). Nasycone tłuszcze obecne w oleju z orzecha kokosowego mają właściwości przeciwbakteryjne, pomagają więc w postępowaniu z różnymi bakteriami, grzybami i pasożytami, które mogą powodować niestrawność. Olej kokosowy pomaga w absorpcji innych składników odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne i aminokwasy. 

6. Rany i infekcje 

Nałożenie na obszary zainfekowane oleju kokosowego stanowi warstwę chemiczną, która chroni zainfekowaną część ciała od zanieczyszczeń, pyłu, grzybów, bakterii i wirusów. Olej kokosowy jest bardzo skuteczny na siniaki, ponieważ przyspiesza proces gojenia się uszkodzonych tkanek.

 

Odmiany oleju kokosowegoolej

Występuje sześć odmian oleju kokosowego, które można znaleźć na rynku: czysty olej kokosowy, rafinowany olej kokosowy, organiczny olej kokosowy, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia organiczny i oliwa kokosowa. 

Oto charakterystyka niektórych z nich:  

Czysty olej kokosowy: Olej ten jest najbardziej znany. Jest to wyciąg z suszonych ziaren orzechów kokosowych, które nazywane są również kopry. Jest surowy, nierafinowany, bez żadnych dodatków. Czysty olej kokosowy ma wiele zastosowań, takich jak olej jadalny, olej do włosów, masowania, użytkowania kosmetycznego, a także stosowany jest do celów leczniczych i przemysłowych. 

Rafinowany olej kokosowy:  Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj oleju uzyskuje się w wyniku mechanicznej i chemicznej rafinacji, bielenia i dezodoryzacji surowego oleju kokosowego. 

Organiczny olej kokosowy: to olej kokosowy, który pochodzi z kokosów uzyskanych z palm kokosowych, które nawożone są organicznie, bez stosowania sztucznych nawozów i środków owadobójczych. Produkcja ekologicznego oleju kokosowego przebiega bez udziału jakichkolwiek środków chemicznych. Organiczny olej kokosowy stanowi integralną część wielu ekologicznych produktów kosmetycznych, takich jak mydła organiczne, kremy do skóry i płyny, organiczne przekąski i tysiące innych podobnych produktów. 

Przed zakupem, musisz zdecydować, do czego potrzebny Ci jest olej kokosowy i gdzie masz zamiar go używać.
Poniżej znajduje się lista, który olej stosować do jakich celów:  

- gotowanie: rafinowany olej kokosowy 

- odchudzanie: olej kokosowy extra virgin 

- dla zdrowia: olej kokosowy extra virgin, organiczny olej kokosowy 

- masaż: rafinowany olej kokosowy 

pielęgnacja włosów: czysty olej kokosowy, rafinowany olej kokosowy 

 

 Włącz do swojej codziennej pielęgnacji oraz diety olej kokosowy i sam przekonaj się o jego cudownych właściwościach.  

 

 

źródło: www.organicfacts.net

 


Kontakt | Jak dodać gabinet? | Artykuły sponsorowane | Reklama

Copyright © 2014-2017 Estetycznie.pl